Gospelmusikk – historie og nye tolkninger

Gospelmusikk har fått en aldri så liten renessanse de siste årene. Artister som Chance The Rapper, Frank Ocean, Kanye West, Drake og Lido Lido er noen av navnene som mikser gospel inn i nye sammenhenger. Det siste albumet til Bon Iver har også blitt omtalt som intergalaktisk gospel av P3. Sjangeren har en lang historie, og videreutvikles stadig.

Historie

Gospelmusikken er dypt forankret i de rike tradisjonene innen den afrikansk-amerikanske kirken og var i sin tid utspringet for Soul og R&B. Sjangeren hadde også stor innflytelse på rock’n’roll-legender som Elvis Presley og The Rolling Stones. For The Rolling Stones var det kanskje hovedsakelig et kunstnerisk grep for å bygge opp stemningen under konserter. De var også kjent for å benytte store mengder ballonger under sine konserter.

Sentrale aktører innen utviklingen av gospelmusikk inkluderer navn som James Cleveland og Mahalia Jackson. Mest sentral av dem var allikevel Thomas Dorsey, som ofte blir tittulert “the Father of Black Gospel Music”.

Thomas Dorsey

Artisten Thomas Dorsey ble født i Georgia i 1899. Han var sønn av en baptistpredikant, og moren hans var organist i kirken. Thomas lærte selv å spille orgel i en alder av 8 år. Han ble senere i livet sterkt fascinert av synkoperingene av blues og jazz i løpet av besøk på nattklubber i Atlanta. Han lærte seg denne nye måten å spille piano på, og turnerte som blues-pianist i mange år under artistnavnet Georgia Tom. Han opptrådte flittig med blues-artist Ma Rainey og hennes Wild Cats Jazz Band.

Thomas Dorsey slet imidlertid med å finne seg helt til rette i sin nye tilværelse, og led av et nervøst sammenbrudd tidlig i 20-årene. Han var langt nede, men fant trøst ved pianoet og i kirken. På et tidspunkt smeltet det hele sammen, og han komponerte sin første gospelsang “Precious Lord, Take My Hand” – en av hans største klassikere. Sangen er for mange kjent ved at Martin Luther King Jr. ba om at den skulle spilles under hans fremtidige begravelse. Han fikk sitt ønske oppfylt da sangen ble fremført av Aretha Franklin, etter attentatet i 1968.

I løpet av de neste tiårene gjorde Dorsey seg fortjent til kallenavnet “the Father of Black Gospel Music” ved sin innflytelse på tradisjonelt gospelmusikk fra 1930-tallet til 1950-tallet. Han skrev hundrevis av sanger og omdefinerte rytmen og stilen til sjangeren. Darcey døde i 1993 i en alder av 93 år.

Kontemporær gospel

Av de mest kjente kontemporære gospelmusikerene finner vi blant annet:

  • Kirk Franklin: Kombinerer elementer av gospelmusikk med Hip Hop, noe som har utløst noe kontrovers i enkelte miljøer. Han er allikevel på vei til å bli tidenes mestselgende gospelartist, med over 13 millioner solgte album. Han har også vunnet fem Grammy-priser.
  • Tye Tribbett: Oppvokst i en musikalsk familie i Camden, New Jersey, og satset tidlig på en karriere innen musikken. En turne sammen med Faith Hill i 2000 ledet til samarbeid med Will Smith, Usher, Don Henley, Justin Timeberlake, Sting, Elton John og Luther Vandross. I dag leder Tye Tribbett den Grammy-nominerte gospelgruppen Tye Tribbett & G.A.