Musikk og seksualitet
Musikk og følelser henger nøye sammen. Ungdomstida byr på mange utfordringer og da er musikk en viktig trygghet. Musikk er viktig uansett alder og sier noe om hvem du er. Musikk bidrar til å uttrykke følelser og er en viktig støtte i kjærlighet.
Har du sett den nye TV-serien “Helsesista” på TV2? Programmet er et opplysningsprogram for ungdom med Tale Maria Krohn Engvik. I TV-programmet tar hun opp tabubelagte temaer som angår ungdom i 2019 og som man kanskje kvier seg for å snakke om. Tema kan være spredning av nakenbilder. I en episode snakket hun også om musikk og følelser og trekker frem artisten Sondre Justad som bruker musikken til å uttrykke følelser. Ved å bli bevisst på temaer og snakke om det, normaliserer man det og skaper åpenhet.
I en artikkel fra Nettavisen påstås det at musikk øker sexlysten. Dette beviser at musikk og følelser henger nøye sammen. Sjangerne som gir mest sexlyst er ifølge Nettavisen pop og soul, og trekker frem artister som Elvis, Marvin Gaye og the Weekend som sexy musikk. De som kombinerer musikk og sex er den yngre aldersgruppen. Artikkelen påpeker også at stemmeleiet i musikken(mørk/lys) kan være med på å gi sexlyst.
Russetiden er en tid da musikk og seksualitet er fremtredende. Ungdom blir mer bevisst på sin seksualitet og det er mye fest og moro. Alkohol kan også gjøre til at man blir mer bevisst på seksualitet. Dette kan også være en farlig kombinasjon hvis man ikke har nok kunnskap om temaet. Også åpenhet om sex og kjønnssykdommer som Klamydia f.eks. er viktig. Musikk er gøy og skaper glede og stemning hos ungdommer. Musikk skaper også seksuelle føleleser og da er det som ung viktig å ha kunnskap om temaet.
En musikkprofessor snakker om hvordan musikk kan åpne dører inn til oss selv. Musikk inneholder mening sier han og snakker om hvordan musikk påvirker oss på ulike måter. Det blir også påpekt at musikk er en slags non-verbal måte å kommunisere på når man ikke uttrykker det gjennom språk. Musikk som helsefremmende og terapeutisk virkemiddel er også relevant. Hvordan man ved å sette på en bestemt type musikk kan fremheve bestemte følelser eller samtaleemne.
Musikk skaper glede og stemning og er viktig uansett. Musikkfaget i skolen blir ofte tilsidesatt til fordel for andre fag og det er trist. I stedet burde man se litt stort på det og jobbe tverrfaglig med musikk. Musikk og identitet henger nøye sammen i ungdomstida og musikk burde derfor være essensielt og viktig i skolen som et bidrag til bevisstgjøring rundt seksualitet og selvtillit hos den enkelte. Det burde ikke være noe man snakker om én gang, men noe man er åpen om hele tiden fra et musikkfaglig og generelt perspektiv, kanskje i et prosjektarbeid.