Musikkglede blant de minste

 

De aller fleste er glad i musikk, og for veldig mange er musikk en viktig del av hverdagen. Noen sier faktisk at de ikke klarer seg uten musikk, at livet blir meningsløst uten. Samtidig finnes det også noen få som ikke er så opptatt av musikk, og som ikke trenger det for å ha en tilfredsstillende tilværelse.

Det er ikke lett å vite hvorfor det er nettopp sånn – om det gener eller sosiale faktorer som påvirker menneskers forhold til musikk. Likevel er det relativt sikkert at de følgende aspektene er med på å forme folks musikkpreferanser.

Familien

Om man vokser opp i en familie som er opptatt av musikk, og som hører mye på musikk, er det stor sannsynlighet for at en selv blir glad i musikk. På den andre siden, hvis man vokser opp i et hjem som nesten aldri hører på musikk – er sjansen liten for at man selv får en nær relasjon til musikken.

Skolen

Å ha musikk som fag i skolen er spesielt viktig for dem som ikke hører så mye musikk hjemme, som kommer fra en familie hvor musikken er en fraværende del av hverdagen. En god musikklærer kan fungere som inspirasjon, og lære barn en forkjærlighet for musikk. En god musikklærer skal både lære barna instrumenter, musikkhistorie og tradisjonelle norske låter.

Radio

Radio er et viktig musikkmedium for de aller fleste, men den er kanskje ekstra viktig for de yngre. Radio kan utvikle barn og unges musikksmak, og åpne opp for en verden av musikk man kanskje ellers ikke ville fått. Det er ofte radio som åpner opp for en ny verden av musikk for dem som ikke deler musikksmaken til familien eller vennene sine. Dette er spesielt viktig for dem som ikke vokser opp i en storby som Oslo, men på småsteder hvor musikksmaken kanskje er mer konform.

Konsertsteder

Det er noe eget ved det å oppleve musikk live, og ikke kun på radio eller Spotify. Å få være med et familiemedlem eller en venn på en konsert kan for mange trigge en helt ny form for musikkinteresse – som gjerne varer livet ut. Oslo har mange fantastiske konsertsteder hvor man kan oppleve det beste musikkens verden har å by på – både fra inn- og utland.

Noen steder, som for eksempel Parkteateret på Løkka, tilbyr egne konsert for dem under 18 år. De gjør dette fordi de vet hvor viktig det er for den yngre garde å få oppleve artister live. For de enda yngre barna er Miniøya et godt alternativ. Som navnet tilsier er dette en versjon av Øya-festivalen laget for barn, på barnas egne premisser. Tanken er selvsagt å skape en forkjærlighet for musikk også blant de aller minste i befolkningen.